Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
[...] białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworów (TNF-α). Aby zbadać hipotezę powiązania różnych parametrów krwi i długości telomerów, wzięto pod uwagę wyniki 925 osób w ramach badania Social Environment and Biomarkers of Aging Study. Oceniano stężenie różnorakich związków oraz długość telomerów w leukocytach. Uczestnikami [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
[...] Wyniki: gęstość mineralna kości w rejonie odcinka lędźwiowego kręgosłupa była wyraźnie zwiększona po terapii oxandrolonem, niewielu pacjentów otrzymujących środek miało wyniki Z-score poniżej 2.0, w porównaniu do grupy kontrolnej, a więc te osoby miały zredukowane ryzyko złamań, osoby, które otrzymywały oxandrolone szybciej rosły w ciągu 2 [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Niedawno pewna propagatorka wątpliwych tez, dotyczących treningu stwierdziła, iż przed wyjazdem na urlop nie należy trenować aerobowo, gdyż powoduje to nadmierną retencję (zatrzymywanie w ciele) glikogenu i konsekwencji opuchnięcie mięśni. Nikt nie udowodnił, by zmagazynowanie niewielkiej, fizjologicznej ilości wody miało wpływ, na estetykę [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
Uważam, iż zakazy nie są skuteczne. Przynoszą zwykle odwrotny skutek, a zakazane środki wydają się szczególnie kuszące dla młodych ludzi. Skuteczne jest całkowite wyeliminowanie danej substancji z rynku, ale to we współczesnym świecie jest tylko mrzonką, szczególnie w dobie Internetu. Podsumowanie U nastolatka można spodziewać się lawiny skutków [...]
W ostatnich latach o witaminie C zrobiło się głośno, jednak często przypisuje się jej działania, których nie posiada (np. leczenie raka). Nie rozumiem tego zjawiska, gdyż z samej swojej natury jest jedną z najważniejszych witamin w ustroju człowieka, a szczególnie dla sportowców. Mało kto wie, ale witamina C potrafi chronić wątrobę. Kwestię [...]
[...] korzysta z podstawowych preparatów, jak kwasy tłuszczowe omega 3 czy np. magnez, nie wspominając o suplementach bardziej zaawansowanych, które by znacznie poprawiły osiągane wyniki. Jednak na rynku jest dostępnych kilka ciekawych substancji, które w toku naszego cyklu artykułów postaram się przybliżyć. Substancja czynna Dwuwinian choliny jest [...]
Z wielu powodów redukcja tkanki tłuszczowej jest trudna. Pierwszą przyczyną niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi [...]
Niektórzy naukowcy twierdzą, iż COVID zabił nawet trzykrotnie więcej ludzi, niż to się oficjalnie podaje. Oficjalne statystyki mówią o 5-6 mln osób, wg statista.com na 21 marca 2022 na świecie odnotowano 6.1 mln zgonów z powodu COVID. Niedocenianym wpływem epidemii jest zwiększone spożycie alkoholu etylowego. Alkohol a pandemia Wyniki prac [...]
Wiele osób przedstawia podejście fatalistyczne do rzeczywistości, a bardzo często okazuje się, że ich nastawienie jest swego rodzaju samospełniającą się przepowiednią. Im mocniej ingerujesz w swój organizm, system hormonalny, funkcjonowanie nerek, wątroby, serca, lipidogram, glikemię, stężenie insuliny, tym możesz wymagać bardziej obszernych i [...]
[...] ze słusznych powodów. Otóż okazuje się, że znaczne ilości białka w diecie pomagają w obniżeniu ilości tkanki tłuszczowej, co zostało zbadane przez naukowca Jose Antonio, a wyniki ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, [...]
Węglowodany mogą odmienić losy biegu lub wyścigu kolarskiego, o czym wspominał elitarny kolarz Tyler Hamilton. Jednak czy bezpośrednio przed treningiem zawsze warto sięgać po węglowodany? Podsumowanie i wnioski Podawanie węglowodanów przed wysiłkiem ma wpływ na wyrzut insuliny, a przez to hamowanie i zmniejszoną utylizację kwasów tłuszczowych. [...]